UltraFutAnya

Lesérültem, de kössz kezdek egyre jobban lenni

2017. április 25. - ultrafutanya

Tavaly december 31-én életem első terepfutóversenyén rosszul léptem egy lejtőn. Aznap alig bírtam járni, másnap viszont már semmi bajom nem volt. A biztonság kedvéért pár nap szünetet tartottam, és örültem, hogy nem sérültem le, futhatok. Gondoltam én naivan....

 knee-pain-1.jpg

Innentől fogva akárhányszor futottam, 20 perc után mindig előjött a fájdalom a jobb térdemben.

Csak futás közben fájt, és csak 20 perc után. Ilyenkor mindig pihentettem 1-2 heteket. Rengeteget nyújtottam, jegeltem, kentem gyulladáscsökkentővel, SMR-hengereztem. Amikor újra próbálkoztam a futással, azt óvatosan, lassú tempóban tettem. Azonban amint 20 percnél többet futottam, a fájdalom ismét megtalált. Ekkor jött megint 1-2 hét pihentetés, jegelés, kenegetés, stb. És ez az ördögi kör ment 3 hónapon keresztül, mire végül elmentem orvoshoz.

Egy reumatológus magánrendelésén kezdtem. Azon kívül, hogy felírt egy rakat gyulladáscsökkentőt és fájdalomcsillapítót, és hogy azt mondta ne fussak, válasszak másik sportágat, semmi haszna nem volt. Ja, de: elküldött röntgenre és ultrahangra.

A röntgen nem mutatott semmit, az ultrahang szerint azonban - valószínű a decemberi terepversenyen- elrepedt a porckorong, és emiatt kicsit el is vékonyodott azon a területen a porcréteg, így nincs akkora csillapítás a térdemben, mint kellene, és a csontok súrlódása okozza a fájdalmat.

Ezekkel az eredményekkel ellátogattam egy térdspecialistához, aki elküldött MR-re. Az ultrahang és röntgen papírkáimra kb rá se nézett, csak megírta az MR beutalót -nyilván- egy magándokihoz 25 ezerért. Az MR ugyanazt látta, amit az ultrahang. Sebaj, gondoltam, azért ez mégiscsak kellett, biztos, ami tuti. Mert ha most már végre tudjuk azt, hogy mi a baj, akkor el tudjuk kezdeni végre kezelni.

MR után visszamentem a térdspecialistához, aki egy hyaluronsav-injekció kúrát javasolt. Ott helyben be is adattam magamnak az elsőt, mert időközben kutakodtam, és kiguglizódott az, hogy a porcok nagy aduásza a hyaluron. Kíváncsi is voltam, hogy ő mit fog javasolni, de amikor ő bármilyen rávezetés nélkül ezt ajánlotta, belementem. A dolog pikantériája, hogy egy ilyen injekció 25 ezer forint. Egy hét különbséggel kell őket beadni, összesen hármat. Az utolsót nem kértem, mert ekkorra már hajszál híján 200 ezerben volt a térdem, és mégiscsak három éhező csibét tartunk el itthon :D

Maga az injekció nem olyan brutál, mint amilyennek hangzik. Pedig én rettegek a tűktől. Az orvos háromszor lefertőtleníti a területet, majd jön egy kis szúrás, és kész is. Abszolút kibírható. Az eredmény pedig önmagáért beszél. Hiába vontam meg a futást majdnem 2 teljes hónapig, azért három gyerek és egy fitness képzés mellett nem tud úgy pihenni a térd, ahogy az a tankönyvekben meg van írva. Egyik pénteken megkaptam az első szurit, aznap nem szabad sportolni, de másnap és harmadnap is 4-4 órás step pados edzésem volt, és egyáltalán nem éreztem a térdem! Annak ellenére, hogy az utóbbi időben minden suli után fájt, sőt a lépcsőn és amikor hosszú ülésből álltam fel, akkor is éreztem, hogy nincs rendben.

Mostanra szerencsére a fájdalom megszűnt, és 20-30 perceket már tudok futogatni. Most azonban az az első, hogy levizsgázzak, és csoportos fitness instruktor legyek. Ez pedig rengeteg időmet elveszi, sokat kell rá itthon gyakorolni, és kötelező jelleggel kell órákat is látogatni. A futást, mint plusz terhelést, egyelőre nem merem megkockáztatni, ezért akkor futok, amikor aznap épp semmi fitnesskedési dolgom nincs. Ez pedig jelenleg heti 1-2 alkalom. Nem sok, de nem is sietek sehova :)

Nándival (az edzőm, Ensport) azt beszéltük meg, hogy majd amikor már bírja a térdem a heti 3x45 perces futásokat, akkor újra kapni fogom az edzéstervet, és folytathatom felkészülésemet az első 6 órás futásomra.

Addig is fogadjátok szeretettel az alábbi intelmeket, utólag mindenki okos jeligére:

1. Ne menj terepversenyre, ha még előtte soha a büdös életben nem futottál terepen. Jó dolog az erdőben futni, de ha erre a mindennapokban nincs lehetőséged, mert nincs a közelben erdő, vagy ha van, az kerítést átugró, tanyaőrző kuvaszokkal van tele, akkor egyszerűen engedd el azt a rohadt terepet.

2. Ha fáj a lábad, menj orvoshoz, mert nem fogsz könnyen elbánni vele. Ha a jegelés, a gyulladáscsökkentő krémek, a masszírozás és a pihentetés ellenére sem javul a helyzet, akkor max 1-2 hét után igenis menj el orvoshoz, mert hosszú folyamat lesz a gyógyulás. Már maga a probléma feltárása is időbe telik, nemhogy a sérült terület kezelése...

3. Legyen szelektív hallásod! - Nem kell minden áron futni, sőt belerokkanni sem kéne a futásba, de azért azt se fogadd el 100%-ban, ha egy orvos azt mondja ne fuss többet. Mert én ahány orvosnál jártam (és sok ismerősöm számol be hasonló tapasztalatokról), annyi diagnózist hallottam. Menj el máshoz is, kérj több szakvéleményt.

4. Ne ess kétségbe, ne pánikolj, hogy nem tudsz futni, és ne is utálj mindenki mást, aki fut. Vagyis de :) Egy futónak szenvedés a futásdeficit, hát szenvedj úgy, ahogy akarsz. Legközelebb azt is leírom, velem mi történt az alatt az idő alatt, amíg nem futhattam.

A bejegyzés trackback címe:

https://ultrafutanya.blog.hu/api/trackback/id/tr7712408199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása