UltraFutAnya

Szülés utáni regeneráció - Mi ez? Kinek? Mikortól? Hogyan?

2019. március 09. - ultrafutanya

Sokan tudjátok, hogy noha a sport a futással érkezett az életembe, ma már nemcsak a szenvedélyem, a hobbim, hanem egyben a munkám is a testedzés. Pontosabban: baba-mama tornát tartok és Mummy Tummy Trénerként szülés utáni regenerációval (röviden SZUR) foglalkozom. 22 éves koromban szültem az első gyermekemet, egy évvel később a másodikat, 27 évesen a harmadikat, és most nemrég, 30 évesen a negyediket (és egyben utolsót). Tudjátok mi az a kérdés, amit a legtöbben feltesznek nekem ezzel kapcsolatban? Az abszolút első helyen a "mindet terveztétek?" áll, de rengetegen kérdeznek rá arra, hogy "és nagyon kitágultál odalent?". Hát nem :D Sőt, semmilyen egyéb, a várandósság-szülés okozta diszfunkcióval (ezekről hamarosan szó lesz) nem küzdök, amit pusztán a szerencsének köszönhetek, merthogy két évvel ezelőttig nem is hallottam a SZUR-ról. És noha engem elkerültek ezek a gondok, de nagyon sok anyukának vannak olyan panaszai, amikről azt gondolja, hogy egy (vagy több) gyermek kihordása után ezek normálisak, és most már ezekkel a különböző diszfunkciókkal kell együtt élnie. Pedig az esetek többségében lenne megoldás, csak senki nem tájékoztatja erről őket. Ezért döntöttem most úgy, hogy leírom mit érdemes tudni a szülés utáni regenerációról, milyen panaszokat okozhat (a későbbiekben) a hiánya, és hogyan kezeljük azokat.  mummytummy.jpg

forrás: http://www.mummytummy.hu/ 

Mummy Tummy Tréning

A várandósság és a szülés még azoknak is megterheli a szervezetét, akiknek egyébként semmilyen panaszuk nem volt a kilenc hónap alatt. Az ágyéki szakasz és a kismedencei régió statikája teljesen megváltozik, hiszen az itt található izmok, kötőszövetek hosszú ideig nyújtott állapotban voltak. Az alábbi diszfunkciók figyelhetők meg:

  • szétnyílt hasizom
  • derékfájás
  • stressz inkontinencia
  • hólyag-és méhsüllyedés

Ezekre a diszfunkciókra fókuszál a Mummy Tummy Tréning, ami egy egyedülálló, háromlépcsős szülés utáni regeneráló program. A tréning során nem csak a has regenerációjával és az említett anatómiai átrendeződésekkel foglalkozunk, hanem újraépítjük a teljes izomfűzőt és a funkcionális alapmozgásokat is újratanuljuk. Mindez segíti az anyukákat abban, hogy stabil alapokkal térhessenek vissza a sporthoz és az aktív élethez. A rosszul berögzült mozgásminták ugyanis későbbi sérülések melegágyai lehetnek. Mivel már negyedszerre voltam én is szétnyújtott állapotban, ezért most, a negyedik szülésem után, trénerként jómagam is a programmal regenerálódom. 

Kinek ajánlom?

forrás: http://www.mummytummy.hu/mummy-tummy-training/

Minden nőnek, aki szült. Nem számít mekkora gyereked van, én nélkülözhetetlennek tartom a szülés utáni regenerációt. Nyilván minél hamarabb kezdi el az ember, annál hatékonyabb segítség lehet a regeneráció, de ha régóta fennálló panaszokkal élsz együtt, akkor az se lehet akadálya a SZUR elkezdésének, ha a szemed fénye épp most készül érettségizni. Ha pedig műtéti úton kellett megoldani a fenti problémák valamelyikét, akkor is elengedhetetlennek tartom a tréninget, nehogy kiújuljanak a panaszok.

Mikortól?

A programot én már a szülés másnapján elkezdtem. Ez persze nem azt jelenti, hogy hasprésekkel majomkodtam a kórházi ágyon. Fontos tudni, hogy a tréning nem csak az izomerősítésről szól, főleg az első fázis nem. Lehet, hogy nem hangzik nélkülözhetetlen dolognak, pedig az első lépések (helyes légzéstechnika és gátizomtorna) kihagyhatatlanok és az egész regeneráció alapját képezik. Ezek cseppet sem megerőltető feladatok, már a gyermekágyas időszakban, vagyis az első hat hétben ajánlott végezni őket, ugyanis a szöveti gyógyulás szempontjából óriási jelentősége van ennek a korai időszaknak. Érdemes tehát még pocakosan felkeresni egy házhoz is kijáró trénert, és egyeztetni vele, hogy szülés után ne a gyakorlatok megtanulására, hanem a végrehajtásukra tudj összpontosítani. Tudd, hogy mindezt nem azért csináljuk, hogy minél hamarabb kockahas mamik legyünk, hanem az egészségünkért, és hogy teljes értékű életet élhessünk. Ráadásul most alapozzuk meg azt, hogy minél kevesebb mozgásrendszerrel kapcsolatos, illetve női panasszal kelljen időskorban megküzdenünk.

Hogyan?

forrás: http://www.mummytummy.hu/mummy-tummy-training/   

A programban nem csak a hasfal állapotát vizsgáljuk, hanem funkcionális teszteket is végzünk, aminek eredménye alapján mindenki a saját állapotának megfelelő, egyéni programot kap. Ezek mind-mind manuális vizsgálatok, vagyis a trénernek hozzá kell érnie az anyukához, hogy felmérje a kritikus területek állapotát, működését, vagyis lehetetlen online, illetve könyvekből elvégezni a programot. A személyes megtapasztaláson túl még a rendszerességet emelném ki. Egyszeri alkalomból ugyanis lehetetlen megtanítani a hasi-gáttáji regenerációt. Mivel az izom-ideg kapcsolatok helyes kiépítése a cél, ezért nem elegendő egy tréningen részt venni: hétről hétre tornázni kell. És higgyétek el, ez egyáltalán nem rossz dolog ;) Tudom, hogy pici baba mellett sokszor azt se tudod hol áll a fejed, de az egészségünkbe mindig megéri befektetni! Ráadásul nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is fel fognak tölteni ezek az alkalmak!   

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy minél több kismamához eljuthasson!

 

forrás: http://www.mummytummy.hu/mummy-tummy-training/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://ultrafutanya.blog.hu/api/trackback/id/tr4714677412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása